To był dzień pełen atrakcji!
Nie tylko przypomnieliśmy sobie etapy powstawania chleba - "Od ziarenka do bochenka",
ale także poznaliśmy sposoby wytwarzania sera, maślanki i masła.
Samodzielnie formowaliśmy podpłomyki, a następnie podpatrywaliśmy jak pieką się
w ogromnym piecu. Najprzyjemniejszym momentem było smakowanie gotowych chlebków
ze świeżym masełkiem, smalcem lub miodem. Popróbowaliśmy też pysznej maślanki,
a niektórzy z nas prosili nawet o dokładkę tego wyśmienitego, naturalnego i bardzo zdrowego napoju. Była też możliwość obejrzenia i dotknięcia rolniczych maszyn oraz narzędzi.
Na koniec dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy o tym skąd się bierze miód
i jak wygląda życie pszczół w ulach. Cała wycieczka była bardzo udana i zakończyła się zakupem naturalnych produktów z Chlebowej Chaty.
Było fajnie. Izabela
OdpowiedzUsuń